ВЕЛИКИ СУНЧАНИ ПУТ

Предлог за дугометражни играни филм

По мотивима из живота српског песника и философа др Милана Младеновића од Лужице

Сиже:

Америчка новинарка долази у Србију да испрати последњи слом кумунизма у Европи, 5. октобра 2000. Тражи и налази човека у којег се заљубила при кратком сусрету у возу Париз - Београд истог дана, само 16 година раније, од када га више није видела. Док се одвијају сцене револуције на улицама Београда чији су и сами учесници, он, врсни песник и философ, приповеда јој своју драматичну животну причу, причу о претходном режиму који га је прогањао и најзад затворио као идеолошки неподобног, као "народног непријатеља"!

Велики Сунчани Пут, драматична је прича о српском интелектуалцу који због својих напредних, визионарских идеја постаје жртва комунистичког режима. Кроз трагику судбине главних јунака Душана и супруге му Дане (чијим хапшењем им је, у најмању руку, брутално прекинут и медени месец), казује се и прича о слому једног вештачког режима, тј. паду последњег диктатора у Европи. На један савремен, модеран начин, како драматуршки тако и естетски, филм треба да дочара страсну борбу једног уметника и философа велике светске репутације, који је био испред свог времена. Тако се изражени емоционални набој приче и протагониста прелама кроз призму сурове догматике једног репресивног режима, да би на крају свих перипетија, након скоро 2 деценије, истина (правда) и креација тријумфовали. Ова снажна драма, жанровски се може класификовати као мелодрама у форми политичког трилера.

Прича се развија у 3 основне временске равни (скокове прате адекватни натписи): време садашње, оквир приче (5-6. октобар 2000.), време хапшења са затворским данима (ретроспективна прича која је најобимнија, те чини и кичму читавог филма), и